Hvor tidlig kan man begynne å trene etter Covid-19? - SKY Fitness

Hvor tidlig kan man begynne å trene etter Covid-19?

Det er vel snart bare et fåtall av oss som ikke har hatt Covid-19, og forløpet varierer mye fra person til person helt avhengig av en rekke faktorer. Noen får lettere symptomer som ved en generell forkjølelse, mens andre igjen blir alvorlig syke. Dette er svært individuelt og undersøkelser viser at verken dagsform eller andre underliggende sykdommer påvirker dette i særlig grad, samtidig som det derimot er svært avgjørende for rekonvalesensen i etterkant. En godt trent person i god fysisk form vil sannsynligvis kunne komme seg hurtigere enn en i dårlig form.

Vanlige ettervirkninger

Selve forløpet med Covid-19 avhenger selvfølgelig mye på hvilken grad man er rammet, og der noen kanskje bare har milde symptomer i noen få dager kan andre være helt utslått i ukesvis. Også dette er svært individuelt, og selv topptrente atleter opplever at kroppen «skrur seg av» og man føler seg utmattet også etter at symptomene generelt er over og man ikke lenger gir positivt utslag på Covid når man tester seg.

En vanlig ettervirkning er slapphet, tretthet og man føler seg sliten, selv om både kosthold og fysisk aktivitetsnivå tilsier noe annet.

Når kan man begynne å trene igjen?

Her finnes det ingen direkte fasit, men som ved all annen trening er dette noe man selv må vurdere individuelt. Det er imidlertid ikke anbefalt å begynne å trene første symptomfrie dag, og definitivt ikke i samme omfang som før man ble syk.

Covid-19 er, uavhengig av symptomforløp, en stor belastning for kroppen og immunforsvaret, og selv om man føler seg frisk og opplagt er det ikke ensbetydende med at man faktisk er det. Det tar tid for kroppen å finne tilbake til dagsformen igjen, og etter en belastning som Covid-19 faktisk kan være vil dette normalt ta noe lenger tid enn ved for eksempel andre infeksjoner i kroppen som blant annet influensa.

Det anbefales derfor å begynne forsiktig, og ikke overanstrenge seg de første gangene man trener etter Covid-19. Lytt til kroppens signaler og vær oppmerksom på hvordan den reagerer ved belastning. I enkelte tilfeller kan man oppleve at virkningen først kommer en stund etter trening, og da gjerne ved belastende treningsformer som for eksempel ved styrkeløft.

Fem gode råd ved igangsettelse av trening

  1. Ta det rolig og gå forsiktig frem. Ikke gå «all-in» fra dag én, men prøv å begrense deg så mye som mulig i oppstartsfasen. Merker du at du fort blir svett og fysisk sliten trener du for hardt.
  2. Legg en plan for hvilke treningsmetoder du ønsker starte med, og hvilken fremgang du ønsker. Sett deg delmål og følg med på kroppens signaler underveis.
  3. Følg med på eventuelle symptomer på at du trener for hardt. Føler du deg utmattet etter endt økt, eller føler du deg fortsatt frisk og opplagt? Her vil du kunne oppleve både gode og dårlige dager, men legg merke til om det føles ekstra tungt i forhold til tidligere.
  4. Spis sunt og næringsrikt. Kroppen er som en motor og krever godt brennstoff for å fungere riktig. Mange mister både smak og luktesans etter Covid-19, som igjen kan medføre at man mister appetitten og følgelig heller ikke har lyst på riktig mat.
  5. Få nok søvn og hvile mellom treningsøktene. Det er naturlig å føle seg sliten etter trening, men etter Covid-19 er det særdeles viktig å gi kroppen nok tid til å restituere seg. Selv om man føler seg opplagt vil kroppens immunforsvar kanskje være svekket, og trenger kanskje en dag eller to ekstra å hvile på i forhold til hva den gjorde tidligere.

Har du spørsmål?

Velg ditt senter og kontakt direkte her.