I en tid hvor trening og generelt fokus på helse blir mer og mer fremtredende, overrasker det nok ikke mange at kostholdet faktisk spiller en så stor rolle for å få det beste ut av treningen som den gjør.
Kosthold har historisk sett alltid vært en kulturell og ikke minst sosial ting for oss som mennesker. I tillegg er kostholdet også en vital byggestein i kroppen som tross alt bidrar til å bygge den stor og sterk.
Men hvordan henger egentlig kosthold og trening sammen, og hvorfor er riktig kosthold så viktig for treningen?
Kostholdet vårt inneholder en lang rekke viktige elementer som for eksempel karbohydrater, proteiner, vitaminer, salter og selvfølgelig også fettsyrer som kroppen vår trenger. Hver og en av disse byggesteinene inneholder essensielle egenskaper for kroppens velvære, og dette gjelder også når vi ønsker å bygge muskelstyrke.
Men hvordan sørger du for at du får i deg nok av alle disse stoffene?
Heldigvis får du i deg de aller fleste, og viktigste typene, gjennom et helt normalt og variert kosthold. Det gjør du så lenge du sørger for å få rikelig med gode grønnsaker, fiber og andre proteinholdige produkter.
I forbindelse med trening er det spesielt ett av disse næringsstoffene som er alfa og omega for en god muskeloppbygging, og det er proteiner.
Rene biologiske proteiner består av aminosyrer – hvilket spesielt finnes i kjøtt, egg og linser.
Naturlig rekonvalesens
Setter du deg som mål å trene hardt – være seg styrketrening, kondisjonstrening eller utholdenhetstrening, vil det alltid oppstå noen små mikroskader på kroppens muskler under trening.. Dette er imidlertid helt naturlig, og når vi rekonvaleserer vil kroppen sakte, men sikkert gjenopprette disse musklene igjen. På dette grunnlaget kan vi gjennomføre enda en hard trening innen kort tid, og en måte å «hjelpe» kroppen til å helbrede hurtigere samtidig som den bygger sterkere muskler, er ved å tilføre mer protein i den perioden vi aktivt trener.
Populært sagt kan det sies at du bør være i «proteinoverskudd» når du begynner å trene, nettopp fordi hvis kroppen mangler det mest nødvendige for å bygge opp musklene igjen, så vil den få det vanskelig å gjøre musklene sterkere. For å få mest mulig ut av treningen din er det derfor både viktig å ha et godt proteinrikt kosthold, spesielt hvis du planlegger å trene med høy intensitet.
Hvor høy kan intensiteten være?
Ved all form for trening vil det forekomme en eller annen form for tilpasning. Dette betyr at det ikke nødvendigvis trenger å være særlig ekstremt belastende for at kroppen din skal bli sterkere. Dette avhenger imidlertid mye av hva ditt normale aktivitetsnivå er, og jo mer aktiv man er, jo lettere vil det være.
Hører du til de som sjeldent eller aldri trener til vanlig, kan du faktisk oppleve at en vanlig tur til treningssenteret med fire til seks forholdsvis enkle øvelser vil være nok til at du merker ømhet i musklene i nesten en uke etterpå. Dette er helt vanlig, og for andre som er mer treningsvante, skal det litt mer til for å oppnå det samme. Det handler derfor om å treffe akkurat den intensiteten som føles høy for deg, men på en slik måte at du ikke føler ubehag eller ikke kan henge med på treningsøktene.
Legger du lista for høyt uten å være trent til det, kan du også oppleve skader og føle smerter på grunn av overbelastning. Motsatt ønsker du heller ikke en intensitet som er for lav, for da får du ikke det beste ut av treningen.
En god tommelfingerregel er at du skal kunne kjenne litt treningsømhet dagen etter trening, men uten at det er desidert skarpe smerter.
Snakk derfor gjerne med personalet i det treningsstudioet du trener i, så hjelper de deg på vei både med rådgivning angående selve treningen, men også i forbindelse med hvilket kosthold du bør satse på.
Har du spørsmål?
Velg ditt senter og kontakt direkte her.